Kde si živého kapra již nekoupíte

Vánoční svátky v České republice si jen těžko představíme bez kapra na vánoční tabuli. Jeho prodej v živém stavu v ulicích měst a obcí je neodmyslitelnou součástí předvánočního shonu. Scéna s prodejními stánky, kde se u obřích kádí s živými rybami tvoří fronty je každému známá. Současně však tento způsob prodeje vyvolává řadu odborných i veřejných diskusí, zejména v souvislosti s podmínkami, ve kterých jsou ryby přepravovány, přechovávány a usmrcovány. Potlučený kapr v kádi “troubící” nad hladinou, kapr v igelitce na cestě do domácnosti spotřebitele, kapr přebývající ve vaně jsou hlavní argumenty odpůrců této tradice. Některé z největších obchodních řetězců se totiž rozhodly, že tomuto způsobu prodeje dají definitivní sbohem. Rovněž celkový počet prodejních míst v České republice z dlouhodobého hlediska trvale klesá.

Když se etika potká s tradicí

Rozhodnutí vybraných obchodních řetězců přestat pronajímat prostory pro venkovní prodej živých kaprů z kádí není náhodné. Jde o přímou reakci na rostoucí společenskou citlivost vůči welfare zvířat.

Neziskové organizace vytrvale upozorňují na stres, který ryby zažívají.Etickou otázkou přitom zůstává jestli nevyhnutelný stres způsobený rybám je skutečně nevyhnutelný.

Právě na tuto etickou problematiku reagovali čtyři významné obchodní řetězce, které se rozhodly pro radikální krok. Na žádost Welfare Webu o krátké vyjádření se nám vyjádřil řetězec Lidl:

„K zákazu prodeje živých kaprů před našimi prodejnami jsme přistoupili již v roce 2022.
Uvědomujeme si, že naše podnikání ovlivňuje nejen společnost, ale i prostředí kolem nás.
Chceme podnikat odpovědně, proto ani letos neumožníme prodej živých kaprů v kádích před
prodejnami Lidl, tento způsob prodeje nechceme s ohledem na podmínky ryb podporovat. 
U některých prodejen však přilehlý pozemek není v našem vlastnictví, například v případech,
kdy máme prodejnu v pronájmu. V takových situacích nemůžeme případný prodej ovlivnit. 
Kapr však zůstává v České republice oblíbenou štědrovečerní rybou, což potvrzuje i zájem
zákazníků v našich prodejnách.“

Řetězec Tesco potvrdil, že na pozemcích řetězce se již živý kapři nenabízejí. V loňské roce v tiskové zprávě rovněž uvedl, že má snahu inspirovat ostatní k odpovědnějšímu a ohleduplnějšímu přístupu.

Z tiskové zprávy řetězce Billa, který již ustoupil od prodeje, lze zmínit z jejich vyjádření, že před jejich prodejnami neumožňují prodej živých ryb již 3 roky.

Makro se rovněž v roce 2024 rozhodlo pro odklon od prodeje živých ryb k rybím produktům.

Tyto řetězce, ačkoliv se zříkají živých kaprů v kádích, zároveň posilují nabídku již zpracovaných, chlazených a balených ryb ve svých vnitřních prostorech. Zákazníci tak o možnost štědrovečerního kapra nepřichází, ale je jim nabídnuta alternativa, která eliminuje stres spojený s transportem a domácím usmrcením.

Tradiční prodej přetrvává jinde

Je nutné zdůraznit, že ústup od tohoto prodeje se týká pouze prostor před prodejnami zmíněných obchodních řetězců. Nejedná se o plošný zákaz na úrovni legislativy, která by či omezovala podmínky prodeje. 

Prodejci živých kaprů, kteří byli vytlačeni z atraktivních lokalit u obchodních center, byli nuceni najít k prodeji nové lokality a část z nich svůj prodej ukončila, ovšem tradiční prodej z kádí nadále pokračuje. Přitom většina prodeje na stáncích u jiných řetězců je přitom prováděna formou subdodavatelů a řetězec sám živé ryby nenabízí. 

Důsledky rozhodnutí a etická volba zákazníka

Odklon řetězců od prodeje živých kaprů poukazuje na komplexní etický problém: Jak najít rovnováhu mezi kulturní tradicí a minimálním utrpením zvířat?

Pro část spotřebitelů představuje domácí zpracování kapra neměnný rituál. Pro druhou část je ale představa koupání ryby ve vaně a následné usmrcení neakceptovatelná. Řetězce, které prodej živých kaprů ukončili, tak reagují na poptávku po „etičtějším“ nákupu.

Paradoxem zůstává, že i když je prodej kapra z kádě pro mnohé neetický, neznamená porušení platné legislativy. Prodej kaprů v ulicích je upraven jak Vyhláškou č. 289/2007 Sb. směřující k podmínkám prodeje, či Vyhláška č. 418/2012 Sb. upravující přechovávání ryb v živém stavu. A samozřejmě ze strany prodejce pak může dojít k mnoha porušením jako například

  • nepovolený způsob omráčení, či usmrcení,
  • nedostatečné okysličování vody, či jeho absence,
  • přechovávání ryb mimo vody,
  • nešetrná manipulace,
  • strkání rukou pod skřele, či vtlačování prstů do očnic,
  • odšupinování, či zbavení ploutví při vědomí ryby a dal.

Vánoční kapr tak z české krajiny nemizí, ale mění se cesty, kterými se dostává ke spotřebitelům. Zatímco dříve byl prodej živých ryb před supermarkety samozřejmostí, dnes je stále častější alternativou nákup již zpracovaného produktu. Tento vývoj odráží proměnu vztahu mezi tradicí, moderním maloobchodem a rostoucím důrazem na transparentní a kontrolovatelné podmínky prodeje potravin.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář